Allereerst moet ik wat bekennen. Ik onderneem met vallen en opstaan.
Ik ontdek het, zeg maar, gaandeweg. En dat is precies hoe deze nieuwsbrief tot stand komt.
Begin dit jaar had ik meerdere mooie plannen. Zo zou ik bijvoorbeeld deze nieuwsbrief elke zes weken sturen. Maar ik ben afgeleid door mijn omstandigheden. Hoewel de afleiding ook zeker winst oplevert was het niet de afspraak die ik met mezelf had gemaakt en dat resulteert toch in gevoel van falen en ontevredenheid.
Nu wil ik graag gaan toepassen waar ik al tijden enthousiast over ben: de Fanatieke Discipline waar Jim Collins over schrijf in zijn boek ‘Great by choice. Of in andere woorden: De 20km loop. En daar vertel ik jou dan gelijk wat meer over.
Jim Collins heeft onderzoek gedaan naar het succes van bedrijven. Hij bekeek waarom het ene bedrijf floreerde in een periode van economische onzekerheid, terwijl de ander er aan onderdoor ging. De gevonden elementen komen overeen met de verschillen die zichtbaar werden in een vergelijking van twee expedities naar de Zuidpool uit 1911.
Een legendarische race waarbij het voor het ene team een overwinning zou worden en voor het andere team een dodelijke nederlaag. De expeditieleiders Roald Amundsen en Robert Falcon Scott hadden hele andere strategieën gebruikt tijdens hun expeditie.
Een van de aspecten die zowel bij Amundsen, de winnaar, als bij succesvolle bedrijven terug ziet keren is Fanatieke Discipline. Amundsen had zichzelf opgelegd om dagelijks 25-30 km per dag te lopen. Amundsen verbood om op mooie dagen langer door te lopen, omdat ze hun rust en slaap nodig hadden om energie op te doen. En hij zorgde ervoor dat ze in ieder geval de 20 haalden op de dagen dat het weer hen tegenwerkte.
Scott liet zijn afstanden afhangen van de omstandigheden. Bij een slechte dag zat hij in zijn tent te klagen over de slechte omstandigheden. Bij een mooie dag ging hij tot het uiterste.
Hoewel ze dezelfde omstandigheden hadden, Amundsen zelfs slechter, lees je heel andere toon in hun verslagen. Scott voelde zich vaak verslagen door zijn omstandigheden en schrijf op een dag met een flinke sneeuwstorm: ‘Ik vraag me af wie nog in zulk weer zou kunnen reizen’. Amundsen schreef in koudere omstandigheden: ‘Het was een onplezierige dag – storm, sneeuwjachten en bevroren ledematen, maar we zijn toch weer 20 kilometer dichter bij ons doel gekomen’.
Amundsen had bijna twee keer zoveel stormdagen en reisde niet op elk van deze dagen, maar hij bereikte de eindstreep precies op schema en had gemiddeld 25 kilometer per dag afgelegd.
Amundsen laat het belang van een 20km loop zien: Een duidelijk 20 km loop focust de geest. Omdat iedereen de markeerpunten kent en het belang ervan, blijf je op het juiste spoor.
Wil jij ook een persoonlijke, (her)haalbare 20km loop?
Ik besloot vandaag spontaan dat ik dit niet alleen wil doen, maar jou graag wil uitnodigen om mee te lopen.
Dus bij deze: Doe je met mij mee en ontwikkel jij ook jouw 20km loop?!
Het is gratis en voor niets.
Klik hier om de hele nieuwsbrief van juni 2017 te lezen