In mijn eigen eindsprint voor mijn vakantie, maar ook in zoveel coachgesprekken hoor ik telkens de behoefte aan meer rust en zoek ik met mensen hoe ze meer ruimte, marge, hun leven kunnen aanbrengen:
– De één heeft in een fase van opbouw van bedrijf alle redenen om JA te blijven zeggen tegen nieuwe en oude opdrachten en is daardoor ineens weer in fase van ‘overleven’ terecht gekomen.
– De ander ervaart veel druk uit het team om verschillende projecten op te pakken en weet daarin niet te kiezen.
– De volgende zit in hoog-seizoen met kleine kinderen en hoe maak je carrière terwijl je gezin zoveel tijd en aandacht vraagt.

Een stukje inspiratie hierover haalde ik uit een boek van Priscilla Shirer >> Toen zij zich een keer overweldigd en uitgeput voelde kwam ze bij haar mentor voor advies. Deze mentor schetste een plaatje van verschillende bakken. Glazen bakken, elk met een deksel die open en dicht kon en een handvat aan de zijkant. Allemaal dezelfde maat en allemaal waren ze gevuld met een blauwe water-achtige vloeistof. Ze zei: “Deze bakken staan symbool voor alle activiteiten in je leven, voor de gevarieerde aspecten van je leven waar je je tijd, aandacht, talent en energie in investeert. Onze neiging is om ze even vol te houden. Overal stoppen we even veel van onszelf in. We denken dat balans er zo uitziet. Maar in werkelijkheid is dit het beeld van een overwerkt mens, moe, gefrustreerd en uit balans.

De manier om balans te vinden is om weloverwogen prioriteiten te stellen per seizoen in ons leven en de boxen zo te sorteren dat ze in lijn zijn met dat seizoen. Sommige duwen we naar de voorgrond, andere naar achteren. In de boxen op de de voorgrond geven we onze beste energie, meeste inzet en tijd, terwijl we anderen (tijdelijk) helemaal geen energie geven, of in ieder geval een stuk minder. Dat doen we niet omdat ze minder significant zijn, maar omdat ze op dit moment in ons leven niet hetgeen zijn waar we onze primaire aandacht op inzetten.

Balans is niet evenredige verdeling van energie, tijd en aandacht over alle activiteiten van je leven, maar vrijheid om alleen daar je energie in te stoppen die nu belangrijk zijn. Zonder je schuldig te voelen over de bakken die je bewaart voor een andere tijd of ander seizoen. Dit is balans.”

Overweldigd leven, uitgeput en uit balans is heel vaak een gevolg van niet kiezen, maar alles willen doen en volhouden. Soms lijkt het ook echt waar dat er helemaal geen keuzevrijheid is. De aanmoediging die ik zie in dit stuk is om de marge te zoeken. De keuzeruimte.

Stijg eens even boven de drukte uit en probeer te herkennen in welk seizoen je nu zit en wat dat betekent voor je prioriteiten.
Waar liggen jouw prioriteiten dit jaar of dit kwartaal?

Wil jij stoppen met druk en overweldigend leven en starten met een leven met marge.
Maak een afspraak voor een intake en we kijken samen hoe je een leven met marge er in jouw context uitziet.
Mail me op: Hanneke@meeerenco.nl of bel naar 06511 43 760.

#meermarge