Recreatie. Het is een bekend woord en ik weet niet waar jij aan denkt, maar mijn associatie is een druk buitenzwembad.  Ik neem je even mee in wat ik dan voor me zie:

Het is 30 graden. Je zoekt naar verkoeling en kiest ervoor om naar het buiten zwembad te gaan.

Je fietst er naartoe en nog heter kom  je daar aan. Er is een groot groen grasveld bij, dat vol is met handdoeken met mensen erop. Tussen al die handdoeken probeert een tweetal een beach-bal wedstrijdje over wat zonnende mensen heen te spelen en zoek jij een leeg groen stukje voor je eigen handdoek. Uiteindelijk claim je een plekje naast een groep jongeren die ‘gezellig’ muziek hebben aanstaan.

Je neemt het allemaal voor lief, want… nu kan je het zwembad in duiken. Echter één blik op het bad laat zien, dat er weinig blauw water te zien is tussen de zwemmende mensen door. Omdat je inmiddels echt wat oververhit bent, laat je je dan toch ergens aan de rand in het water zakken…

Met dergelijke recreatie plekken heb ik een haat-liefde verhouding. Het idee heeft mijn liefde, maar de praktijk meer mijn haat. En laatst keek ik ineens goed naar dit woord: RECREATIE

De betekenis die wij eraan toekennen is niet wat het woord doet geloven. Het woord doet mij denken aan her-creatie.

Herboren worden.

Dat is wat vakantie of vrije tijd met mij kan doen.

Maar dergelijke drukke zwembaden of attractieparken toch niet echt.

Ergens in de vertaling van dit woord naar een (winstgevende) toepassing, zijn we volgens mij iets uit het oog verloren. Het zou mij hernieuwde energie moeten geven. Het zou mij moeten opbouwen. Deze gedachtegang heeft mij een nieuw beeld gegeven op wat ik moet doen in mijn vrije tijd en mijn vakantie.

Nu stel ik mijzelf de vraag: Waardoor voel jij je als herboren na de vakantie?!

Wat heb je dan nodig? Waar moet je dan zijn?

Voor mij is mijn stekkie in Haarlem een essentieel onderdeel geworden van mijn zomer. Het is mijn zomerhuis. Vanaf moment 1 ben ik daar relaxed. Niet echt spannend of avontuurlijk, maar ik kom als herboren thuis.

Ik hoop dat jij ook als herboren terugkomt van je vakantie!!

 

Deze blog heb ik geknipt uit mijn laatste

… 4 tips voor het goed afronden voor je zomervakantie.